9/9

Ποδήλατο! Μάθε το παιδί σου σωστά!

Αυγ 26, 2019
Kostas Athanasopoulos
 
Η ποδηλασία είναι ένα από τα αγαπημένα χόμπι τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών. Αυτός ο τρόπος για να ξοδεύετε ελεύθερο χρόνο με τα μικρά σας έχει σχεδόν πολλά πλεονεκτήματα - ενισχύει τους μυς, βελτιώνει την φυσική κατάσταση και τον συντονισμό των κινήσεων και καθώς πρόκειται για υπαίθριο άθλημα σας επιτρέπει να εξερευνείτε την περιοχή που βρίσκεστε. Είναι επίσης σχετικά γρήγορο και - όπως επιβεβαιώνει ο κάθε ενθουσιώδης ποδηλάτης - ένας ικανοποιητικός τρόπος ταξιδιού.
 
Τα μωρά αγαπούν επίσης τα ποδήλατα. Το όχημα μετατρέπεται στη συνέχεια σε αστυνομικό αυτοκίνητο, διαστημόπλοιο, αυτοκίνητο της Formula 1 ή φουτουριστικό όχημα!

Πάνω απ 'όλα, ωστόσο, μία κοινή βόλτα με το ποδήλατο είναι μια δραστηριότητα που ενώνει απίστευτα την οικογένεια και τα πλεονεκτήματα της αίσθησης της εγγύτητας. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό!
 
Οι περισσότεροι από εμάς έχουν μάλλον αρνητικές μνήμες που σχετίζονται με την εκμάθηση ποδηλάτου. Το θυμόμαστε ως μία από τις πιο αγχωτικές στιγμές της παιδικής ηλικίας μας, παρότι τελείωσε με την απόκτηση μιας σημαντικής ικανότητας. Δυστυχώς, πολλοί ενήλικες φαίνεται να ξεχνούν πόσο δύσκολο είναι τα μαθήματα για το μωρό. Η υπομονή, η υποστήριξη και η κατανόηση είναι 3 λέξεις-κλειδιά που πρέπει πάντα να έχουμε στο πίσω μέρος του κεφαλιού αφού θέλουμε να εκπαιδεύσουμε εμείς το μικρό μας.

"Μου φαίνεται ότι ένα κοινό λάθος αφορά τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες - είναι απλά παιδιά. Η διατήρηση της ισορροπίας σας στο ποδήλατο απαιτεί προπόνηση". Ένα ποδήλατο ισορροπίας είναι ένα δίτροχο που οδηγείται χωρίς πεντάλ, αλλά με την ώθηση του παιδιού μακριά από το έδαφος. Χάρη στην κατάλληλη τοποθέτηση, το παιδί μπορεί να κινηθεί αποτελεσματικά σε μια θέση προσαρμοσμένη σε ένα κλασικό ποδήλατο και να μάθει τον τρόπο οδήγησης, αλλά τα πόδια που βρίσκονται στο έδαφος εξασφαλίζουν σταθερότητα. Είναι η τέλεια λύση - ένας μικρός οδηγός όχι μόνο συνηθίζει στη συγκεκριμένη θέση του σώματος, αλλά και ενδυναμώνει τους μυς, τις ψυχοκινητικές δεξιότητες, τον κινητικό συντονισμό και τον προσανατολισμό στο χώρο. 
 
Αν ενδιαφέρεστε για ένα ξύλινο μοντέλο, σας συνιστούμε τον Lionelo Casper, ενώ εάν θέλουμε ένα μεταλλικό αντίγραφο ποδηλάτου, το Dan Plus θα είναι μια εξαιρετική επιλογή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ποδήλατα ισορροπίας όταν το παιδί σας είναι έτοιμο - συνήθως το μικρό παιδί φτάνει στο κατάλληλο επίπεδο φυσικής και κινητικής ανάπτυξης στην ηλικία των 2-3 ετών, αλλά αυτό είναι ένα μεμονωμένο θέμα.
 
 
Αφού διασκεδάσουν σε ένα ποδήλατο ισορροπίας για κάμποσο καιρό έρχεται η ώρα το μικρό σας να κάνει το μεγάλο βήμα και να μεταβεί σε ένα κλασικό ποδήλατο. Συνιστούμε τη χρήση της "ασφαλούς" έκδοσης, δηλ. προσωρινή τοποθέτηση δύο βοηθητικών τροχών - αυτό θα επιτρέψει στο παιδί σας να συνηθίσει στο σύστημα κίνησης. Αυτή η φάση πρέπει να ξεκινήσει όταν παρατηρούμε ότι το τρέχον όχημα δεν είναι αρκετό, ανάλογα φυσικά με την πρόοδο του μικρού μας.

Τελικά, αυτή η στιγμή έρχεται και το γενναίο παιδί μας παίρνει για ένα πραγματικό ποδήλατο για πρώτη φορά χωρίς καμία ευκολία. Πρέπει να θυμόμαστε ότι τα πρώτα μαθήματα λαμβάνουν χώρα σε ένα ομαλό χώρο - μια περιοχή γεμάτη πέτρες και λακκούβες είναι μια σίγουρη διαδρομή για τραυματισμό και κλάμα. Ουσιαστικά, μην προβαίνετε σε «εκπαίδευση» κοντά σε δρόμους με μεγάλη κίνηση οχημάτων - πρώτον, θα μειώσει τον αριθμό των πιθανών επικίνδυνων καταστάσεων και, δεύτερον, θα δώσει στο μωρό σας την ηρεμία του μυαλού. Πέρα από όλα, κανένα παιδί δεν του αρέσει όταν το βλέπουν οι ξένοι.

Απλά πρέπει να προετοιμαστούμε για τις πτώσεις και τις άλλες δυσκολίες που αναφέρθηκαν παραπάνω - το παιδί μπορεί πολύ γρήγορα να αγαπήσει ένα νέο δίτροχο ή να διαμαρτυρηθεί με δυσαρέσκεια, αλλά και στις δύο περιπτώσεις, αργά ή γρήγορα θα συμβεί ένα μικρό ατύχημα. Έτσι θα πρέπει να ενθαρρύνετε το μικρό σας σε κάθε βήμα και να τον ηρεμήσετε σε περίπτωση δυσκολιών και φυσικά στην αρχή να το παρακολουθήτε όλη την ώρα. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι το παιδί δεν χρειάζεται να μοιραστεί το πάθος μας - σε ορισμένες περιπτώσεις συναντάμε μια τόσο ισχυρή αντίσταση ώστε ολόκληρο το όραμά μας να πρέπει να μεταφερθεί για αργότερα όταν το παιδί θα νιώσει έτοιμο.
 

Ανεξάρτητα από την προσέγγιση του παιδιού, η οδήγηση ενός ποδηλάτου περιλαμβάνει αρκετούς βασικούς κανόνες που ένας νέος οδηγός πρέπει να γνωρίζει από την αρχή:

 

  1. Δεν ανεβαίνουμε στο ποδήλατο χωρίς κράνος. Δεν υπάρχουν συμβιβασμοί με την προστασία του κεφαλιού. Ας θυμηθούμε, ωστόσο, ότι τα παιδιά συνήθως δεν κάνουν αυτό που θέλουν οι γονείς, απλώς επαναλαμβάνουν τη συμπεριφορά των γονιών τους, γι 'αυτό πρέπει να δώσουμε ένα καλό παράδειγμα γι' αυτούς. Το κλειδί είναι να επιλέξετε το σωστό κράνος που είναι όχι μόνο ασφαλές αλλά και άνετο.
  2. Πριν από την ποδηλασία - ανεξάρτητα από το αν είναι ποδήλατο ισορροπίας, BMX ή οποιοδήποτε άλλο είδος - ελέγχεται η τεχνική κατάσταση του οχήματος. Ένας στραβός τροχός ή χαλαρή αλυσίδα δεν θα λειτουργήσει σωστά την κατάλληλη στιγμή.
  3. Είμαστε πάντα ιδιαίτερα προσεκτικοί. Αυτός είναι ένας κανόνας που τονίζεται πάντα στο μάθημα οδήγησης, αλλά είναι πραγματικά καθολικός - ακόμη και σε θεωρητικά απομονωμένα μέρη μερικές φορές αδέσποτα ζώα αλλά και άλλες απειλές εμφανίζονται. Τα παιδιά, ειδικά οι νέοι, δεν έχουν ακόμη την εμπειρία των ποδηλάτων και επαρκή αντανακλαστικά. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για τον εαυτό μας και τα ταλαντούχα παιδιά μας.

 

 
 
 

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική